میانوعده بخشی از یک رژیم غذایی سالم و مفید است اما انتخاب غذاهای نامناسب ارزش غذایی میانوعدهها را از بین میبرد. بادام درختی (Arboreal-almond) یکی از آن میانوعدههای مغذی و مفیدی است که نه تنها باعث ایجاد حس سیری میشود، بلکه فواید زیادی نیز برای سلامتی بدن فراهم میکند. خواص بادام درختی که یک مادهی غذایی مغذی و کم کربوهیدرات است و میتوان از آن در پخت و پز و انواع سالاد و شیرینی نیز استفاده کرد، به این موارد ختم نمیشود. این آجیل خوشمزه را میتوان به صورت نمکی، بدون نمک، خام یا بوداده تهیه کرد؛ میتوان با آن کرهی بادام درست کرد یا از آن شیر بادام گرفت. بادام خام و بوداده فاقد سدیم است و برای افرادی که سابقهی فشارخون بالا دارند میتواند انتخاب بسیار مناسبی باشد. همانطور که متوجه شدید تاپیک امروز وبلاگ حاجی بادومی به بررسی و مرور خواص و فواید بادام درختی اختصاص دارد.
بادام درختی در عین سالم بودن، کالری زیادی دارد و دریافت بیش از حد کالری میتواند باعث افزایش وزن شود که به نوبهی خود فاکتور خطری برای ابتلا به بیماریهای مختلفی از جمله دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی و عروقی است. با وجود این، بادام درختی یکی از محبوبترین انواع آجیل درختی در جهان است که بسیار مغذی، غنی از چربی و آنتیاکسیدانهایی از جمله ویتامینها و مواد معدنی است و اکثر مردم از فواید بادام درختی برای سلامتی آگاه هستند. در ادامهی این مطلب به فواید و خواص بادام برای سلامتی میپردازیم.
خواص بادام درختی: معدنی از مواد مغذی!
بادام دانههای خوراکی و مفیدی است که از درخت بادام به دست میآید. این درخت بومی خاورمیانه است و اگرچه در کشورهای زیادی کشت میشود اما میتوان آمریکا را یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این آجیل در دنیا برشمرد. از بادام میتوان در انواع آجیل مخلوط به صورت خام یا بوداده استفاده کرد و یا از آن برای تهیهی شیر بادام، روغن، کره، آرد یا کرم بادام استفاده کرد. بادام دارای مشخصات تغذیهای بسیار چشمگیری است. برای مثال 100 گرم بادام درختی حاوی مواد مغذی زیر است:
- 576 کیلوکالری انرژی
- 69 گرم کربوهیدرات
- 2 گرم فیبر
- 22 گرم پروتئین
- 42 گرم چربی (که اکثریت آن را چربیهای اشباعنشده تشکیل میدهد)
- 2 میلیگرم ویتامین E
- 268 میلیگرم منیزیم
- 285 میلیگرم منگنز
بادام درختی بعلاوه حاوی مقادیر قابلتوجهی مس، ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و فسفر است. همانطور که گفتیم مقدار 100 گرم بادام درختی میتواند 576 کیلوکالری انرژی برای بدن تامین کند اما بیان این نکته نیز ضروری است که بدن انسان 10 تا 15 درصد از این کالری را دریافت نمیکند چرا که برخی از این چربیها برای آنزیمهای گوارشی غیرقابل دسترسی هستند. بادام درختی بعلاوه غنی از اسید فیتیک است؛ مادهای که برخی مواد معدنی را به هم متصل کرده و از جذب آنها جلوگیری میکند. درحالی که فیتیک اسید عموما یک آنتیاکسیدان مفید در نظر گرفته میشود اما تا حدی مانع از حذب آهن، روی و کلسیم موجود در بادامها میشود.
9 خاصیت اعجابانگیز بادام درختی که پزشکان را شگفتزده کرده!
بادام درختی حاوی مقادیر قابل توجهی مس، ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و فسفر است؛ بادام درختی بعلاوه غنی از اسید فیتیک است؛ مادهای که برخی مواد معدنی را به هم متصل کرده و از جذب آنها جلوگیری میکند. درحالی که فیتیک اسید عموما یک آنتیاکسیدان مفید در نظر گرفته میشود اما تا حدی مانع از حذب آهن، روی و کلسیم موجود در بادامها میشود.
1. آجیلی غنی از آنتیاکسیدانها
در بدن ما مولکولهای ناپایداری بنام رادیکالهای آزاد وجود دارند. میزان زیاد این مولکولها میتواند به بافت سلولهای بدن آسیب زده و باعث افزایش ریسک بروز بیماریهایی مانند سرطان و افزایش سرعت پیری در بدن شود.
بادام درختی منبعی غنی از آنتیاکسیدانها است که البته اکثر آن نیز در پوستهی قهوهای رنگ مغز بادام درختی جمع شدهاند. بررسیهایی که در مورد اثرات آنتیاکسیدانی بادام درختی انجام شده، نشان میدهد افرادی که در مدت زمان معینی روزانه بادام درختی مصرف کردهاند، بعد از مدتی میزان استرس اکسیداتیو ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد در بدنشان به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است!
همچنین بادام درختی حاوی مقدار زیادی ویتامین E است که نوعی آنتیاکسیدان است. پژوهشها نشان میدهند مصرف بیشتر ویتامین E با ریسک کمتر بروز بیماریهای قلبی، سرطان و آلزایمر مرتبط است.
2. کنترل سطح قند خون با مصرف بادام
بادام درختی و به طور کلی آجیلها دارای مقادیر کمی کربوهیدرات هستند. از طرف دیگر این خوردنیهای جذاب، میزان زیادی پروتئین و چربیهای سالم و فیبر دارند. به همین دلیل، برای افرادی که قند خون بالایی دارند، و به ویژه افراد مبتلا به دیابت، مصرف آجیل و بادام درختی در برنامه غذایی میتواند بسیار مفید باشد. مزیت دیگر خوردن بادام درختی، مقدار زیاد منیزیم موجود در آنها است.
منیزیم در بسیاری از فرایندهای شیمیایی بدن نقش دارد که تنظیم قند خون نیز یکی از این فرآیندهاست.
یک نکته جالب در مورد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 این است که حدود 25 تا 38 درصد از آنها دچار کمبود منیزیم هستند بنابراین، این افراد با خوردن بادام درختی میتوانند میزان منیزیم در بدن خود را افزایش داده و عملکرد انسولین را بهبود بخشند!
منیزیم علاوه بر تنظیم قند خون میتواند از بروز سندروم متابولیک که میتواند به نوبهی خود ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد، جلوگیری کند. خوشبختانه، بادام درختی حاوی مقدار زیادی منیزیم است و هم افراد سالم و هم بیماران دیابتی با خوردن این آجیل میتوانند وضعیت قند خون خود را بهتر کنند.
3. کنترل و تنظیم فشار خون
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، منیزیم عنصری مهم در تنظیم قند خون است. تحقیقات نشان میدهند که نقش منیزیم در بدن فقط به تنظیم قند خون محدود نمیشود و کمبود آن در بدن ارتباط زیادی با فشار خون دارد. فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی در بروز حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیه است. خوردن بادام درختی و گنجاندن آن در برنامهی غذایی روزانه راه خوبی برای تنظیم فشار خون در یک سطح متعادل است.
4. کاهش کلسترول منفی خون
بسیاری از غذاهایی که امروزه مصرف میکنیم پرکالری هستند و میتوانند میزان کلسترولهای مضر خون را افزایش دهند. افزایش کلسترول بد میتواند به نوبه خود با ریسک بروز بیماریهای قلبی مرتبط باشد. نتایج برخی از پژوهشها نشان میدهد مصرف روزانهی بادام درختی میتواند میزان کلسترول بد را به طور چشمگیری پایین آورده و در عین حال، سطح کلسترول خوب را در بدن حفظ میکند.
5. کاهش ریسک سکته قلبی
میزان زیاد کلسترول بد میتواند باعث اکسیده شدن آن و انسداد رگهای خونی شود و این مسئله نیز میتواند ریسک بروز بیماریهای قلبی را افزایش دهد. مصرف بادام درختی علاوه بر کاهش میزان کلسترول بد خون میتواند از اکسیده شدن آن در بدن جلوگیری کند. آنتیاکسیدانهای پلیفنل که به میزان زیاد در پوستهی قهوهای بادام درختی وجود دارند، میتوانند با اثرات اکسیده شدن کلسترولهای بد مبارزه کنند بنابراین، مصرف روزانه بادام درختی میتواند ریسک بروز بیماریهای قلبی را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
6. ایدهآل برای دوران رژیم غذایی و کاهش وزن
به طور کلی میتوان گفت آجیلها گزینه مناسبی برای رژیم غذایی افرادی هستند که میخواهند وزن اضافی خود را کم کنند. برای نمونه بادام درختی دارای میزان کربوهیدرات کمی است و در مقابل مقادیر زیادی فیبر و پروتئین دارد.
خوردن فیبر و پروتئین باعث ایجاد حس سیری در فرد شده و به این صورت، مانع از پرخوری میشود همچنین، تمام چربی موجود در بادام درختی جذب بدن انسان نمیشود. این مساله به این خاطر است که بخشی از این چربی در دیواره فیبری بادام درختی باقی مانده و در زمان هضم جذب بدن نمیشود.
بررسیهایی که در خصوص زنان دارای اضافه وزن انجام شده نشان داده است که گروهی از این زنان که به طور روزانه در رژیم غذایی خود بادام درختی مصرف کردهاند نسبت به افرادی که از این آجیل استفاده نکردهاند، کاهش وزن بیشتری داشتهاند. از این رو، بادام درختی میتواند یک مادهی غذایی خوب برای حفظ وزن مناسب باشد.
7. رفع کم خونی مینور
یکی از عوامل اصلی ابتلا به کمخونی، کاهش تعداد گلبولهای خون است. بادام درختی دارای عناصری همچون مس، آهن و ویتامینها است که این مواد میتوانند پروتئین هموگلوبین تولید کنند. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبولهای قرمز وجود دارد و اکسیژن را به سلولهای بدن میرساند. در نتیجه، یکی از فواید خوردن بادام درختی برای سلامتی میتواند افزایش هموگلوبین گلبولهای خون و جلوگیری از بروز کمخونی در افراد باشد.
8. بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از آلزایمر
بادام درختی حاوی دو ماده به نام کارنیتینآل و ریبوفلاوین است. این دو ماده در رشد سلولهای مغز بسیار مؤثر هستند. همچنین، بادام درختی حاوی آمینو اسیدی بنام فنیلآلانین است که نقش مهمی در بهبود عملکرد ادراک مغز دارد. به این ترتیب، مصرف روزانه 5 بادام درختی میتواند باعث افزایش و بهبود عملکرد مغز شود.
9. داروی سلامتی پوست و مو
بادام حاوی مادهای به نام زردینه است؛ نوعی آنتیاکسیدان که میتواند آسیب ناشی از آفتابسوختگی در پوست را کاهش دهد و سرعت پیری، تغییرات سرطانی و دیگر آسیبهای ناشی از تابش اشعه ماوراء بنفش را کمتر کند. این آنتیاکسیدان به میزان قابلتوجهی در بادام درختی وجود دارد و مصرف این آجیل میتواند فواید و مزایای زیادی برای سلامتی پوست به همراه داشته باشد.
"بادام" سفیر سلامتی انسانها!
در پایان این مطلب باید یادآور شویم که بادام درختی آجیلی سرشار از چربیهای اشباعنشده، فیبر، توکوفرول، مواد معدنی مانند منیزیم، مس و ترکیبات گیاهی است که فواید زیادی برای سلامتی بدن به همراه دارند. بادام به خاطر ترکیبات مغذی منحصربفرد خود، از خطرات و بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی عروفی، دیابت، التهاب و استرس اکسیداتیو جلوگیری میکند. بعلاوه خوردن این آجیل به طور منظم میتواند از بسیاری جهات برای تنظیم سطح کلسترول و تریگلیسیرید موثر باشد.
این ماده غذایی مفید با محتوی فیبر بالای خود همچنین میتواند علیرغم کالری بالا، مادهی غذایی مناسبی برای کاهش وزن باشد. تا زمانی که بادام و سایر آجیلها را به اندازهی متوسط و متعادل مصرف کنید میتوانید از فواید و مزایای بیشمار آنها برای سلامتی بهرهمند شوید.
شما میتوانید بادام درختی را به صورت خام یا بوداده بخورید و یا حتی میتوانید آن را بهعنوان کره بادام، روغن بادام یا شیر بادام تهیه و مصرف کنید. خوردن روزانهی بادام درختی و محصولات مرتبط با آن میتواند به شما کمک کند تا بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن خود را به راحتی تامین کنید.